Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  NastÄ™pna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiedźmin
PostWysÅ‚any: Wto Gru 29, 2009 11:14 am 
Wojownik
Awatar użytkownika
Czytałem,oglądałem,grałem

.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Wto Gru 29, 2009 11:35 am 
Czarodziej
Awatar użytkownika
Miejscowość: Niestety, nie wiem - zgubiłem się.
To chyba jasne, że czytałeś jeżeli tu piszesz. Nie mógłbyś napisać czegoś więcej?

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Wto Gru 29, 2009 2:08 pm 
Wojownik
Awatar użytkownika
Miejscowość: Pod ziemią czekając na wezwanie.
To ty umiesz czytać ? Nie nie jestem w szoku !
A przy okazji rozwiń ten temat, bo to co napisałeś to i głupi umie.(A no tak) Jakieś wrażenie z nich ? Nauka czegoś(phy) ? No dawaj wysil się.

-----------------------------------
No dobra, ja też coś dam. Książka dla mnie była średnia, jakoś mnie nie przyciągała do siebie ani nie odpychała, a to już coś. Gra nienawidzę, a film średni. Wracając do książki nie podobał mi się wątek główny, ale jednak masa krwawych starć ukazuje tą książkę inną od innych i zero "I żyli długo i szczęśliwie".

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Pon Sty 04, 2010 6:51 pm 
Chłop
Awatar użytkownika
Miejscowość: Kraków
Najlepsza książka jaką czytałem, opowiadania trochę lepsze od sagi, może dlatego że są odrobinę bardziej zróżnicowane. Humor świetny, jak dla mnie najlepszy bohater to Feldmarszałek Duda. Tylko dwa słówka, ale zawsze w takiej sytuacji, że mnie kompletnie rozwala :D Szkoda, że go nie ma w grze :( , która jest dobra
, ale jest w niej troche za mało swobody

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Nie Sty 17, 2010 8:17 pm 
Kapitan straży
Awatar użytkownika
Miejscowość: Karpacz
Trzeba czekać na drugą część...

Pojutrze dojdzie książka Sapkowskiego "Coś się kończy, coś się zaczyna". Już nie mogę się doczekać :P.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Sob Mar 13, 2010 1:31 pm 
Chłop
Może zadziwię was, ale "Wiedźmin" w porównaniu do innych tekstów A.Sapkowskiego jest marną pracą.

Jestem wielkim fanem, a wręcz mam obsesję na punkcie fantastyki. Przeczytałem wiele powieści/opowiadań z tego gatunku. Jedyne co mi się podobało w "Wiedźminie" to narracja, gdyż to co wykonał Sapkowski to mistrzostwo.

W mojej obecnej klasie, zachwycali się Geraltem, uważając powieść za dzieło sztuki.
Hmm.

Tutaj poprÄ™ siÄ™ argumentami, znajomego z innego forum.

Ninetongues napisał(a):

Moje obawy stały się rzeczywistością: To Sapkowski jest odpowiedzialny za tandetny stan polskiej Fantasy. Zaraz. Sorry Mistrzu! Wróć.

To Wiedźmin jest odpowiedzialny za tandetny stan polskiej Fantasy.

Autor przedstawia ludzi jako skończonych prostaków, pijaków, chamów. Świńskie żarty i rozpusta bohaterów, zero wyobraźni/jakiekolwiek czegoś, co mogłoby zachwycić moje oczy.

Pan Andrzej, starał się jakby na siłę, upchać tam starsze "wyrazy". Pokroju: "rzyć".
Które wręcz utrudniały mi czytanie. Język jednym słowem w powieści jest okropny.
O nadmiernej wulgarności nie wspomnę.

Jedyny powód dla którego dalej czytałem tekst, była (o homoseksualnych skłonnościach) Ciri. Po prostu, ciekaw byłem, co będzie dalej.

Wrócę jeszcze na chwilę do świata w którym rozgrywa się akcja.
Istne Śródziemie, obrócone o 180 stopni (tak się to piszę ?).
Z pięknej krainy, jest kraina wódką i piwem płynąca.
Po co piękne i szlachetne elfy ? Zróbmy je złymi skurwys...
Krasnoludy szczycÄ…ce siÄ™ odwagÄ… i honorem ? Tu sÄ… pustymi pijakami.

Można tam wymieniać i wymieniać.

Podsumowując: w bohaterach nie zauważyłem żadnych pozytywnych wartości. Powieść marna, a nawet bardzo marna. Przez wszystkie "rzycie" czy też inne "onuce" czytanie sprawiało mi coraz mniej frajdy. Pięcioksiąg przełknąłem z trudem, cóż na szczęście autor nadrobił "Wiedźmina" innymi, świetnymi tekstami.

Pozdrawiam.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Sob Mar 13, 2010 5:10 pm 
Lord
Miejscowość: PTB ;)
Nie każdemu musi się to podobać. Czemu niby mamy czytać cały czas o jakiś za przeproszeniem pieprzonych krainach gdzie panuje szczęście ? Czemu mamy czytać o świecie który jest idealny ? Świat "Wiedźmina" taki nie jest. Jest światem brudnym i okrutnym. Zupełnie taki jak rzeczywisty.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Nie Mar 14, 2010 1:51 pm 
Chłop
Vesamir napisał(a):
Nie każdemu musi się to podobać. Czemu niby mamy czytać cały czas o jakiś za przeproszeniem pieprzonych krainach gdzie panuje szczęście ? Czemu mamy czytać o świecie który jest idealny ? Świat "Wiedźmina" taki nie jest. Jest światem brudnym i okrutnym. Zupełnie taki jak rzeczywisty.

Nie jestem idealistą, ale jednak przesadzasz ;] Dla mnie to właściwie jest Śródziemie odwrócone o 180 stopni.
A właśnie, Władca Pierścieni też mi do gustu nie przypadł.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Nie Mar 14, 2010 7:15 pm 
Lord
Miejscowość: PTB ;)
Właśnie dla mnie to nie jest Śródziemie odwrócone o 180 stopni. W WP mamy wyraźny podział na zło i dobro. W "Wiedźminie" wg losów głównych bohaterów mamy zło i jak to ujął jeden z krasnoludów bardziej popier****ne zło ;] Natomiast wg zwykłych ludzi złem jest Nilfgaard i Wiewiórki. Wg. Wiewiórek złem są ludzie, którzy zmusili ich do walki. A natomiast wg Nilfgaardu nie ma zła. Jest tylko polityka ekspansji ;]

Pozdrawiam :)

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Åšro Mar 17, 2010 5:43 pm 
Kapitan straży
Awatar użytkownika
Miejscowość: Karpacz
Laggy, Sapkowski po prostu ukazał świat prawdziwym. Wiesz czego nienawidzę w większości książek? Cukierkowości. Wiesz jakie zdanie mnie najbardziej rozbawiło? To, że Wiedźmin jest odpowiedni za tandetny poziom Polskiej fantastyki. Trudny język? Poczytaj Krzyżaków. Dużo wulgaryzmów? Życie. Skoro nie zauważyłeś w bohaterach żadnych pozytywnych wartości, to musiałeś naprawdę słabo czytać tą książkę.

Profil E-mail Offline

PostWysÅ‚any: Åšro Mar 17, 2010 6:04 pm 
Królewski strażnik
Miejscowość: Szamotuły
Krzyżacy i trudny język? No way! W syzyfowych pracach jest 100 razy gorzej. Wiedźmina czytałem... jak dla mnie średni. Cała postać głównego bohatera mi się podobała, jednak sposób przedstawienia świata przez autora już trochę mniej. Kwestia gustu.

Profil E-mail Offline

WyÅ›wietl posty z poprzednich:  Sortuj wedÅ‚ug  

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  NastÄ™pna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

Panel

Góra Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum